Hocalı Katliamı – Unutma Unutturma
“Halkımızın kahraman, yiğit evlatları topraklarımızın savunulması uğruna çarpışarak şehit oldular. Ancak bütün bu tarihin içinde Hocalı faciasının özel yeri var. O da ondan ibaretdi ki, bir yandan bu, her bir Hocalı sakininin kendi toprağına, milletine, vatanına sadakatliliğinin örneğidir. İkinci yandan da Ermenistan’ın milliyetçi, vahşi kuvvetleri tarafından Azerbaycan’a karşı yapılan soykırımda – vahşetin görülmemiş bir tezahürüdür. ”
Haydar Aliyev
Türkçe’ye çeviren : Türkmenoğlu
1988 yılında başlayan Ermenistan-Azerbaycan, Dağlık Karabağ sorunu tarihinde en müthiş olaylardan biri Hocalı’da yaşanan soykırım oldu. Bu olay yirminci yüzyılın en korkunç ve acımasız facialarından biridir. Hocalı faciası tarihte bizce bilinen Babiyar, Xatın, Liditse, Sonqimı faciaları ile aynı düzeyde bulunuyor.
Hocalı faciası iki yüz yıla yakın bir süredir Ermeni şovenist-milliyettçileri tarafından Azerilere karşı düzenli olarak gerçekleştirilen etnik temizlik ve soykırım politikasının devamı ve en kanlı sayfasıdır. Kendi çapında ve dehşetlerine göre dünya tarihinde benzeri az bulunan Hocalı soykırımını yapmakla Ermeni şovanistleri ve ideologları amaçlarını gösterdiler. Amaç Dağlık Karabağ’ı ve diğer Azerbaycan topraklarını ele geçirmek, halkımızın bağımsızlık ve toprak bütünlüğü için mücadele azmini kırmaktı. Fakat menfur düşman kendi niyetlerine ulaşamadı. Doğru, trajedi bütün Azerbaycan halkını sarsmış, Hocalı sakinlerine onulmaz yaralar, manevi darbeler vurmuştur. Fakat Hocalı’lar hatta acımasız soykırım gününde de kendilerini asıl kahraman gibi yapmış, Ermeni-Sovyet askeri birleşmelerine karşı eşit olmayan savaşta Yigitlikle savaşmış, düşman karşısında eğilmemiş, halkımızın kahramanlık tarihine şerefli sayfalar yazmışlardır.
Ermeni birliklerinin vahşeti sonucunda 613 kişi şehit, 487 kişi sakat kalmış, 1275 kişi Hocalı Halkı – yaşlılar, çocuklar, kadınlar esir alınarak akıl almaz Ermeni zulmüne, hakaretlere ve maruz kalmışlardır. 150 kişinin sonu ise hala belli değildir. Şehit olanların 106 sı kadın, 63 ü ise çocuklar olmuştur, 76 kişi ise ergenlik dönemine ulaşmamış erkek ve kızlardır. 8 aile bütünüyle imha edilmiş, 24 çocuk ana ve babasını , 130 çocuk çocuk ise ana veya babasından birini kaybetmiştir. Şehit olanların sadece 335 i toprağa verilmiştir. 200 kişinin ayakları soğuktan kangren olmuş, 1000 kişiden fazla Hocalı sakini ise çeşitli yerlerinden yaralanmışlardır.
• Bu cinayette 56 kişi canice ve vahşice katledilmiştir.
• Diri diri yakılmış,
• Başları kesilmiş,
• Kafalarının derisi soyulmuş,
• Bebeklerin gözleri çıkarılmış,
• Kasatura ile hamile kadınların karınları yarılmıştır.
• Ölüler üzerinde dile getirilmesi mümkün olmayan kalleşce eziyetler yapılmıştır.
• Ve bu vahşet ve Katliam’ın resimleri tüm dünyaca bilinmekte ve görülmektedir
Hocalı katliamına tanık olan ve daha sonra Beyrut’a yerleşen Ermeni gazeteci Daud Kheyriyan, ‘For the Sake of Cross’ (Haçın Hatırı İçin) isimli kitabında (Sayfa: 62-63) vahşeti şöyle anlatıyor: ”…Gaflan denen ve ölülerin yakılmasıyla görevli Ermeni grup, Hocalı’nın 1 kilometre batısında bir yere 2 Mart günü 100 Azeri ölüsünü getirip yığdı. Son kamyonda 10 yaşında bir kız çocuğu gördüm. Başından ve elinden yaralıydı. Yüzü morarmıştı. Soğuğa, açlığa ve yaralarına rağmen hálá yaşıyordu. Çok az nefes alabiliyordu. Gözlerini ölüm korkusu sarmıştı. O sırada Tigranyan isimli bir asker onu tuttuğu gibi öteki cesetlerin üstüne fırlattı. Sonra tüm cesetleri yaktılar. Bana sanki yanmakta olan ölü bedenler arasından bir çığlık işittim gibi geldi. Yapabileceğim bir şey yoktu. Ben Şuşa’ya döndüm. Onlar Haç’ın hatırı için savaşa devam ettiler.”
Hocalı faciasının acı sonuçlarını herkes bilmeli ve daima akılda kalmalıdır: 26 Şubat 1992 gecesi olanların adını ister ‘soykırım’ koyun, isterseniz bu vahşete ‘katliam’ deyin, ama Hocalı’da olanları asla unutmayın…
Son Günlerde bazı basın kuruluşlarında ve kamuoyunda Ermenistan’a ilişkin olumlu açıklamalar yapılmakta ve “Sözde Ermeni Soykırımı” iddialarının arkasında Ermenistan’ın olmadığı yalanları söylenmektedir.
Türkiye’yi ‘Sözde Ermeni Soykırımı iddiaları ile köşeye sıkıştırmak isteyen ülkelerle karşılıklı çıkar ilişkisi içinde olan Ermenistan, dış politika hedefinin ‘Sözde Ermeni Soykırımı’ iddialarını Türk Devletine kabul ettirmek olarak belirlemiştir. Ermenistan’daki okul duvarlarında asılan haritalarda ülkemizin 12 ili de yer almaktadır. Ermenistan’ın bayrağında Türkiye hudutları içindeki Ağrı Dağının resmi de vardır, Ermenistan Milli Marşında “topraklarımız işgal altında, bu toprakları azat etmek için ölün öldürün” denmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Ermenistan politikasına ilişkin vereceği her kararın kardeş ve dost Azerbaycan’a hiçbir şekilde zarar vermeyecek, incitmeyecek ve rencide etmeyecek kararlar olmasını ummaktayız.
Bu katliamda şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyor, kardeşlerimizin bir gün Karabağ’da, kendi topraklarında özgürce yaşabilmesini umut ediyoruz.
Hocalı Katliamı’nı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Bozkurtlar Fm olarak Kardeş ve Can Azerbaycan’ımıza, Şehit Ailelerimize ve Şehit yakınlarımıza Allah’tan Rahmet diliyor acılarını tüm kalbimizle paylaşıyoruz…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Bozkurtlar FM veya bozkurtlarfm.com – net – org – hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Radyo Bozkurtlar Fm,Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na,Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na,Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’na ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden kişi ve kuruluşlara hakaret derecesine varan yorumlara,küçük düşürücü eleştiri ve hakaret içeren hiç bir yoruma müsade etmez.Bozkurtlar Fm de yayın alan sunucularımız bu yayın politikasına uymaya söz vermişlerdir.Unutmayınızki Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Kişi yada Kurumlar birgün Milliyetçi Hareket Partisi mensupları tarafından yönetilecektir.Kendimize yapılmasını istemediğimiz yorum ve davranışlardan kaçınarak,Ülkücü Terbiyeye yaraşır bir duruş sergilemeliyiz.Bu tür davranış ve Yorumlarda bulunanlar,Radyomuzdan uzaklaştırma cezası alırlar – Teşekkür Ederiz – BOZKURTLAR FM AİLESİ
Etiketler: 26 şUBAT 1992 Hocalı Katliamı - Unutma Unutturma, Dağlık Karabağ sorunu tarihinde en müthiş olaylardan biri Hocalı’da yaşanan soykırım oldu, Hocalı faciası tarihte bizce bilinen Babiyar, Hocalı katliamına tanık olan ve daha sonra Beyrut’a yerleşen Ermeni gazeteci Daud Kheyriyan, Hocalı Katliamı’nı unutmadık, Hocalı’nın 1 kilometre batısında bir yere 2 Mart günü 100 Azeri ölüsünü getirip yığdı., Liditse, Şehit Ailelerimize ve Şehit yakınlarımıza Allah'tan Rahmet diliyor acılarını tüm kalbimizle paylaşıyoruz…, Sonqimı faciaları ile aynı düzeyde bulunuyor., unutmayacağız!, unutturmayacağız. Bozkurtlar Fm olarak Kardeş ve Can Azerbaycan’ımıza, Xatın, ‘For the Sake of Cross’ (Haçın Hatırı İçin) isimli kitabında (Sayfa: 62-63) vahşeti şöyle anlatıyor: ”…Gaflan denen ve ölülerin yakılmasıyla görevli Ermeni grup