ulkucu-sanatcilar-yeni-albumler-tikla ulkucu-sehitler-ulku-ugruna-bolumu Radyo-android-uygulamasi-bozkurtlarfm-tikla Karadeniz Müzikleri

REKLAM ALANI UST-1

Sözleşmeli Er Nasıl Olunur? Sözleşmeli Er Olma Şartları Nelerdir ?

Sözleşmeli Er; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda sözleşme kapsamında belirli bir ücret karşılığında istihdam edilen rütbesiz erlere, sözleşmeli er denir. Sözleşmeli er olmak isteyenlerin görev ve sorumluluklarının farkında, katı hiyerarşik sisteme uyum sağlayabilecek bireyler olması gerekir.

 1- Türk vatandaşı olmak.

2- Sözleşmeli er kaynaklarını; en az ilköğretim veya yurtdışındaki dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış ve terhislerinin üzerinden üç yıldan fazla süre geçmemiş ve düzeltilmemiş nüfus kaydına göre mürâcaat yapılan yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olanlar teşkil eder.

3- Askerî okullardan ve Türk Silâhlı Kuvvetlerinden her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilen personel, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde sözleşmeli erbaş ve er olarak alınmaz.

4- Türk Silâhlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde (Değişik ibare:RG-28/2/2014-28927 Mükerrer) sözleşmeli erbaş ve erler için belirtilen şartları taşımak.

5- Askerî okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilmemiş olmak.

6- Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak.

7- Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlardan birisine çevrilmiş, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiş veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi;

Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, halkı askerlikten soğutmak, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama ile zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurma, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuş, gayri tabii mukarenet, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar ile kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından,

Firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat ve isyan suçlarından,

22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 148 inci maddesinde belirtilen suçlardan birisinden mahkum olmamak.

Taksirli suçlar hariç olmak üzere bir suçtan bir ay ve daha fazla hapis cezası ile mahkum olmamak,

 Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmış olmak,

Yapılacak olan fiziki kabiliyet testi ve mülakatlarda başarılı olmak.

Öğrenimini kendi adına yapmış olmak veya herhangi bir kurum veya kuruluşa karşı hizmet veya tazminat yükümlülüğü bulunmamak (askerlik yükümlülüğüne ilişkin hükümler saklıdır).

Askerlik hizmetine devam etmek – Askerlik hizmetini erbaş veya er olarak tamamlamış olmak – Askerlik hizmetine başlamamış olmak şartı aranmaktadır.

Teskere bırakarak askerde kalma şeklinde bir uygulama bulunmamaktadır.

Sözleşmeli er seçim aşaması sınavları aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır: a. Evrak kabul faaliyetleri, b. Fiziki Değerlendirme (Boy ve Kilo oranlarının kontrolü), c. Fiziki yeterlilik testi (FYT), ç. Mülakat, d. Sağlık raporu/güvenlik soruşturması işlemleri.

Sözleşmeli er adaylarına yazılı sınav yapılmamaktadır.

Adayların boy ve vücut ağırlığının istenen standartlarda olup olmadığı, bu konuda görevlendirilen personeller tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ve başvuru kılavuzunda belirtilen esaslara uygun olarak kontrol edilmektedir.

Fiziki yeterlilik testi (FYT) sınav merkezinin fiziksel özelliğine göre 400 metre hedef koşusu/400 metre düz koşu/1500 metre düz koşundan herhangi biri, mekik ve şınav branşlarından oluşmaktadır. Standartları ise başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

1- Müracaatta bulunan aday ile mülakat komisyonu üyeleri arasında yüz yüze sözlü iletişim sağlanarak, adayın askerlik mesleğine ön yeterliliği değerlendirilmekte, kendisinde bulunması gereken ve testlerle ortaya çıkarılması mümkün olmayan nitelikler tespit edilmektedir. Bu kapsamda;
a. Genel Görünüm,
b. Genel Kültürü, Milli Değerler Hakkında Bilgisi,
c. Adayın Liyakati, Temsil Yeteneği,
ç. Özgüven,
d. Adayın Kendisinden İstenileni Kavrama Yeteneği,
e. Mesleğe Motivasyonu,
f. Kişiliği,
g. Kendisini İfade Edebilme Yeteneği,
ğ. Beden Dilini Kullanma Becerisi, Jest, Mimik, Vücut Duruşu, Tik Problemi, Artikülasyonu,
h Psikolojik Yeterlilik; Duygusal Dengesizlik, Dışa Dönüklük, Uyumluluk, Sorumluluk, Açıklık gibi unsurlar gözlenerek elde edilen bilgiler değerlendirilmektedir.

2- Mülakat, kayıt kabul ve FYT aşamasından sonra aynı gün içerisinde uygulanacaktır. Mülakatta asgari geçer not 100 puan üzerinden 70’tir. 70’in altında not alanların adaylığı sonlandırılacaktır. 3. Mülakat sonucunda adayların başarılı olup olmadıkları, mülakatın bitiminde/aynı gün kendilerine tebliğ edilecektir.

1- Sınavların değerlendirilmesinde; Fiziki Yeterlilik Testi notunun %50’si ve Mülakat notunun %50’si alınarak, toplam 100 puan üzerinden değerlendirme yapılacak,
2- Yapılacak sınavlar sonucunda başarılı olan adaylar, aday değerlendirme puanına (ADP) göre en yüksekten en düşüğe doğru sıralanacak, sıralama işleminde adayların ADP’sinin eşit olması durumunda ilk olarak FYT notu yüksek olanlara, sonrasında mülakat notu yüksek olanlara, sonrasında eğitim seviyesi daha yüksek olanlara, sonrasında ise adayın yaşı (düzeltilmemiş yaş geçerli) küçük olanlara öncelik verilecektir.

Eğitim süresi sonunda başarılı olan sözleşmeli erler ile 4 yıldan fazla olmamak şartıyla en az 3 yıllık ilk sözleşme yapılır.

İlk sözleşme süresi bittikten sonra yapılacak müteakip sözleşmeler, 1 yıldan az 3 yıldan fazla olmamak şartıyla azamî yedi (7) hizmet yılı sonuna kadar uzatılabilir.

Sözleşmeli erbaş ve erler, azami yedi hizmet yılı görev yapabilirler.

Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanundaki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar. Konuyla ilgili hususlar 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunda belirtilmektedir.

Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu hükümlerine göre istihdam edilen personelden, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilenler ile kendi isteği ile sözleşmesini yenilemeyenler veya ayrılanlar ilgili mevzuattaki şartları sağlamak şartıyla, uzman erbaşlığa başvurabilirler. En az üç yıl görev yapmış olanlar, 29 yaşını geçmemiş olanlar müteakip sözleşme süresi içerisinde başvuru yapabilir. Bu durumda olanların, başvurularının kabul edilmesi halinde uzman erbaşlığa geçenlerin sözleşmeleri kendiliğinden son bulur. Başvuruda bulunan sözleşmeli erbaş ve erlere nitelik belgeleri, görev yerleri, hizmet süresi, eğitim durumu, takdir ve ceza durumları dikkate alınarak öncelik verilir. Sözleşmeli çavuşlar, mezuniyet kriterlerini sağlamak şartıyla uzman erbaşlığa uzman çavuş rütbesiyle başlarlar.

Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu hükümlerine göre istihdam edilen personelden, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilenler ile kendi isteği ile sözleşmesini yenilemeyenler veya ayrılanlar ilgili mevzuattaki şartları sağlamak şartıyla, astsubaylığa başvurabilirler. En az üç yıl görev yapmış olanlar müteakip sözleşme süresi içerisinde başvuru yapabilir. Bu durumda olanların, başvurularının kabul edilmesi halinde astsubaylığa nasbedilenlerin sözleşmeleri kendiliğinden son bulur. Başvuruda bulunan sözleşmeli erbaş ve erlere nitelik belgeleri, görev yerleri, hizmet süresi, eğitim durumu, takdir ve ceza durumları dikkate alınarak öncelik verilir.

Sözleşmeli erbaş ve erler; istihdam edildikleri kadro görevleri ile 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanununda erbaş ve erler için belirtilen görevleri yaparlar.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin günlük faaliyet programı ve hafta sonu izinleri, 1111 sayılı Kanun gereği askerlik yapanlarda olduğu gibidir. Sözleşme ve görev süresince kışlada iskân edilirler. Ancak sözleşmeli erbaş ve erlere birliğin günlük faaliyet programı ile görevlerini ve emniyetini aksatmayacak şekilde hafta içi mesai sonrası ve hafta sonu görev yerlerinden ayrılmaları için izin verilir.

Sözleşmeli erler evlenebilirler.

Sözleşmeli er adaylarının yıllık izin hakkı bulunmamaktadır. Yıllık izinler sözleşmeli er olduktan sonra verilebilir.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin barışta her yıl otuz gün yıllık planlı izin hakkı vardır. Bu müddete yol dâhil değildir. Ayrıca, kısa süreli mazeretlerde kullanılmak üzere on beş güne kadar yıllık mazeret izni verilebilir. Yıllık izinlerin verilmesi, zamanı ve süresi hizmetin aksamaması esas alınmak suretiyle kıta, karargâh ve kurum amirlerince düzenlenir. On beş günlük mazeret izni dışında sözleşmeli erbaş ve erlere verilebilecek izinler 6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda belirtilmiştir.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



0 Yorum YAPILMIS “ Sözleşmeli Er Nasıl Olunur? Sözleşmeli Er Olma Şartları Nelerdir ? ” iCiN




Not: Yorumunuz uygun gorulur ise onaylanip yayinlanacaktir.

Nasıl Olunur ? Kategorisindeki Diger Yazilar

Uzman Erbaş Uzman Çavuş Nasıl Olunur ?

Uzman Erbaş Uzman Çavuş... 


  • REKLAM ALANI 240X500 SAG

  • FIRAT YILMAZ CAKIROĞLU

  • REKLAM ALANI SAG 240X250

  • Baglantilar

    

    RADYO BOZKURTLAR FM - SiZiN SESiNiZ SiZiN RADYONUZ 2009 - 2024 - turk-gokturkce-turk